Geplaatst op
11 oktober 2017
Dit artikel is geplaatst door

Tentoonstelling: Horn tussen 1914 en 1940

  Heemkundevereniging Horn organiseert op zondag 22 oktober een tentoonstelling die in het teken staat van de ontwikkeling van Horn tussen 1914 en 1940. In vijfentwintig jaar tijd verandert een landelijk dorp met veel landbouw in een moderne woongemeente.Er zijn bijzondere foto’s en documenten verzameld over de periode tussen de twee wereldoorlogen. Het meeste van dit materiaal is nog niet eerder getoond en daarom alleen al is de tentoonstelling de moeite van een bezoek waard.

In de tentoonstelling is te zien hoe Horn en de rest van Nederland omging met de hoge werkloosheid, bezuinigingen en een wereldcrisis en op welke wijze de overheid ingreep om voedseltekorten, armoede en werkloosheid te bestrijden in de jaren vóór, tijdens en na de crisis. Aandacht wordt besteed aan de periode zonder en mét elektriciteit, de aanleg van riolering, het asfalteren van straten, de bouw van de kerk en van een nieuw gemeentehuis.

Bouwtekeningen worden tentoongesteld evenals dorpsplattegronden met daarop de aanleg van het elektriciteitsnet in 1920 en de riolering in 1933. De ‘geestelijkheid’ wordt ook belicht. Wat was hun rol bij het oprichten en steunen van tal van verenigingen en hoe werden de inwoners van het dorp gestimuleerd tot een goed katholiek leven. De propagandafilm ‘Levensgang’ uit 1938 laat zien hoe het gezinsleven in die tijd was en met name de katholieke normen en waarden inzake kinderrijkdom. Deze film wordt doorlopend getoond.

De tentoonstelling wordt aangevuld met de nodige interessante attributen en objecten. De voorwerpen komen uit het museum ‘Vervlogen Tijden’ (Buggenum), museum ‘Terug in de Tijd’ (Horn) en uit particuliere collecties en geven een goed beeld van deze bewogen periode.

De tentoonstelling start om 11.00 uur en is tot 17.00 uur te bezoeken in basisschool De Mussenberg, Gravin Annastraat te Horn. De entree is gratis.