×

BEZOEKERSCENTRUM LEUDAL – Nieuwsbrief, Het Leudal voor nu en altijd

Misschien hebt u het al gelezen, misschien ook niet, maar de Studiegroep Leudal is druk bezig met de uitgave van een nieuw boek over het Leudal.

Het boek, dat meer dan 200 pagina’s zal tellen, zal naar verwachting rond 1 oktober 2019 verschijnen. Tot dan willen wij u graag op de hoogte houden van de vorderingen die tot nu toe gemaakt zijn.

Dat willen wij doen door middel van Nieuwsbrieven waarvan dit de eerste is. Het maken van een boek is niet enkel het schrijven van een tekst en het toevoegen van een aantal relevante foto’s. Nee, er komt veel meer bij kijken. Het is dan ook niet voor niets dat wij rondom de auteurs
Phlip Bossenbroek (teksten) en Hans Smulders (foto’s) een heus redactieteam hebben gevormd.
In het team zijn diverse onontbeerlijke disciplines vertegenwoordigd.
Zo kunnen wij beschikken over een vormgever voor de lay-out van het boek, een cartograaf voor de kaarten die wij in het boek willen opnemen, iemand die de teksten redigeert en zo nodig corrigeert, maar ook mensen die de PR verzorgen en de kosten bewaken. Kortom: een heel team van enthousiaste vrijwilligers.

Om u een indruk te geven van de taken van deze mensen, en wat hen ertoe heeft gebracht om een aandeel te nemen in de werkzaamheden rond het boek, willen wij in onze Nieuwsbrieven zo nu en dan deze personen voor het voetlicht halen. Daarmee geven wij u ook een kijkje achter de schermen.

Paul van Dooren, binnen onze redactie verantwoordelijk voor het redigeren van de teksten, bijt de spits af.

Hieronder zijn verhaal.

Van dalen en talen

Ook al heb ik van mijn fascinatie voor de Nederlandse taal mijn beroep kunnen maken, mijn andere grote liefde, die voor het bos en de overige natuur in mijn eigen leefomgeving, is ook altijd bij me gebleven.
Misschien is een en ander ook makkelijk verklaarbaar.
Mijn aandacht voor taal is er al vanaf mijn vroegste jeugd. Om me heen heb ik altijd minstens twee, soms drie Limburgse dialecten gehoord. Ik leerde ze natuurlijk ook spreken. En op school leerde ik de Nederlandse taal. De onderlinge verschillen en het gebruik van die talen hebben me altijd beziggehouden. Ook nu nog.
Wat betreft mijn natuurlijke omgeving is het zo dat mijn geboortehuis stond in een straatje dat Het Dal heette. Al heel jong verhuisde ik naar Bunde. Ik groeide op waar het Geuldal breeduit bij de Maas uitkomt. De hellingbossen, op een steenworp van ons huis, met hun spannende bronnetjes in de grijze klei, vormden mijn ideale speelterrein. En in de Geul kon je heerlijk vissen. Vervolgens verhuisde ik naar Maastricht, de ideale stad voor mijn tienerjaren. Wij woonden er dicht bij château Neercanne, aan de rand van het Jekerdal. Na mijn studententijd kwam ik via de bijzondere natuur van de Brabantse Peel in het wonderlijke Leudal terecht, met als schutsvrouwe St. Ursula. Ik woon nu net zo dicht bij het bos als in mijn jeugd.
Is het vreemd dat ik nu meewerk aan de totstandkoming van het mooie nieuwe boek van Phlip Bossenbroek en Hans Smulders over het natuurgebied Leudal? Neen, voor mij is het zelfs onvermijdelijk. Alles wat ik geleerd heb en waar ik van hou, kan ik gebruiken. Zelfs een paar van m’n gedichten.
Ook al heb ik zojuist allerlei aardige en interessante details nog niet eens verteld, het lijkt me toch wel duidelijk dat ik mee móest werken aan dit boek. Heerlijk! Het Leudal wordt er alleen maar interessanter van, voor mij. Bijvoorbeeld: “Leu”beek betekent “Bos”beek! Ah, wat leuk. Ik ben terug waar ik begon, met mijn taal en mijn bos.

Paul van Dooren, januari 2019

Het boek kan nog tot en met 31 maart a.s. besteld worden tegen de zeer aantrekkelijke voorintekenprijs van € 19,95. Zie hiervoor het intekenformulier op de website van de Studiegroep Leudal www.studiegroepleudal.nl.

Vanaf 1 april a.s. is de aankoopprijs € 24,95.

Kijk eens op: https://www.youtube.com/watch?v=qFoSVb_i-fA