Klooster Mariabosch in Baexem krijgt nieuwe bestemming

De ontwikkeling van het klooster Mariabosch te Baexem heeft een mijlpaal bereikt. Naast de ingebruikname van het Samen Zorgen huis Leudal en de ontwikkeling van het poortgebouw tot woon/zorglocatie is nu ook de bestemming voor het middelste gedeelte van het klooster bekend. Op 7 juli hebben Jean Gelissen van Gelissen Vastgoed en Harold Lardinois van Wonen Zuid, onder het toeziend oog van wethouder Walraven van de gemeente Leudal en in het bijzijn van het hele projectteam, een intentieovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van 39 appartementen en 10 grondgebonden woningen. Hiermee is de bestemming van het volledige terrein bekend. Het tekenen heeft plaatsgevonden voor het monumentale tuinhuis, ook wel theehuisje genoemd. Alle betrokken partijen zijn verheugd met de ontwikkeling en de samenwerking, de technische ontwikkeling van het project zal starten na de zomer. In het najaar van 2020 zullen de plannen gepresenteerd worden aan de gemeente en de inwoners van Baexem.

Overige faseringen

In 2019 is de kapel met de kloostervleugel verbouwd en in gebruik genomen door de Stichting Samen Zorgen Huis Leudal. SZHL verzorgt daar kortdurende zorg aan mensen, die tijdelijk niet voor zichzelf kunnen zorgen en verleent hospice zorg. Het poortgebouw is bestemd voor een zorginitiatief voor mensen met een langdurige zorgbehoefte. De plannen daarvan worden op dit moment uitgewerkt.

Achtergrond

Het eerste deel van het klooster Mariabosch in Baexem is gebouwd in 1877 als buitenverblijf van Duitse Jezuïeten. In 1918 is het klooster overgenomen door de Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest. In 1934 is het klooster uitgebreid met een kapel en een kloostervleugel, in 1954 is nog een kloostervleugel aangebouwd, het huidige poortgebouw. Het klooster ligt in een parkachtige kloostertuin met wandelpaden en schitterende monumentale bomen omheind door de oude kloostermuur.

In 2004 heeft Gelissen Vastgoed het eigendom overgenomen van de Missiezusters.